Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Libre Office


 Την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 παρακολούθησα στο Εργαστήριο Greeklug την ομιλία του Italo Vignoli, διευθυντή Marketing & Communication του The Document Foundation.
Για όσους δεν γνωρίζουν το Document Foundation είναι μία εθελοντική οργάνωση, υπεύθυνη για την δημιουργία της σουίτας γραφείου Libre OfficeLibo όπως αναφέρεται σε ορισμένες χώρες). Το Libo είναι ο διάδοχος του Open Office (η διαδοχή δεν ήτανε ομαλή, περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) και το ελεύθερο και δωρεάν εναλλακτικό του Microsoft Office.
Το Libo αναπτύσσεται από προγραμματιστές, κατά βάση εθελοντές ή μισθωμένους από εταιρίες που ασχολούνται με το ελεύθερο λειτουργικό (Suse, Red Hat, Canonical κτλ). Είναι η σουίτα γραφείου που ενσωματώνεται σε όλες τις διανομές Linux που κυκλοφορούν καθώς και για Windows και MacOS. Δεν έχει ακόμα την εντυπωσιακή εμφάνιση των Microsoft Office αλλά από πλευρά λειτουργιών βρίσκεται στο 90%. Εκδίδονται καινούργια updates κάθε μήνα και καινούργιες εκδόσεις κάθε 6 μήνες. Είναι ένα ζωντανό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο λειτουργικό.


Το χρησιμοποιώ εδώ και 2 χρόνια (για την ακρίβεια γράφω το άρθρο σε Libo αυτή τη στιγμή). Είναι ιδανικό για οικιακή χρήση σε σχέση με τα ακριβά αυθεντικά ή «δωρεάν» σπασμένα Microsoft Office. Ακόμα και εταιρίες προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα τους τα χρησιμοποιούν χωρίς να είναι αναγκασμένες να πληρώνουν άδειες χρήσης. Κάτι που δεν το ήξερα και το έμαθα στην παρουσίαση είναι η έκδοση, πιθανόν εντός του 2013, πλήρης έκδοσης της σουίτας για Android (τα προγράμματα Office που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι πλήρης σουίτες αλλά απλοί επεξεργαστές με περιορισμένες δυνατότητες).
Αξίζει μία δοκιμή. Είναι μία καλή εισαγωγή στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου